Merkez Kampüslerimizde "Web of Science, InCites, Journal Citation Reports" Veri Tabanları Kullanıcı Eğitimi Düzenlendi.

Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından hem Farabi hem de İbn-i Sina merkez kütüphanelerinde düzenlenen eğitim "Clarivate Analytics" firmasından Derya Soğuksu tarafından verildi.

Eğitime Kütüphaneden sorumlu Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Veysel Haktan Özaçmak, çok sayıda akademisyen, idari personel ve öğrenci katıldı.

Eğitimde, araştırmacıların eriştikleri bilgilerden etkili bir şekilde yararlanmalarını ve analiz yapmalarını sağlayacak veri tabanları  Web of Science, InCites, Journal Citation Reports anlatıldı.

Açılış konuşmasında konuşan Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Osman Demir; kullanıcılara ve özellikle öğrencilere kütüphaneciler aracılığıyla ulaşacakları bilginin doğru ve güvenilir bilgi olduğunun çok iyi anlatılması gerektiğini söyledi.

Demir; "Artık bilgi güç değil, doğru bilgi güç! Bu da doğrulanmış, doğruluğu kanıtlanmış, çeşitli hakem ve yayın filtrelerinden geçmiş bilgi kaynaklarıyla mümkün. Üniversitelerin, akademilerin ürettiği bilgi türüne, bu yüzden bilimsel bilgi diyoruz. Esasen bilimin de kıymeti buradan, doğrulanmış ve güvenilir olmasından gelmektedir..

Üniversitelerin en temel işlevi bilgi üretmektir. Bu da şüphesiz bilginin depolandığı, işlendiği, kategorilere ayrılıp fişlendiği kitaplar, dergiler, tezler, makaleler, arşivler, veri tabanları yani kütüphaneler sayesinde mümkün olabilir. Nasıl ki dijital çağda yazma, okuma, kaydetme ve bilgiye ulaşma ve bilgiyi yeniden üretme ve bilgiyi yayma kaynaklarımız ve yöntemlerimiz büyük bir hızla değişiyorsa tüm bunların üniversitelerde işlendiği yer olan kütüphaneler de bu değişime ayak uydurmamalı, bu değişime öncülük etmelidir! Nitekim Cumhurbaşkanlığı Sistemiyle birlikte devletin en yüksek yönetim organizasyonu olan Cumhurbaşkanlığı bünyesinde “Dijital Dönüşüm Ofisi’nin kurulması da artık bu dijitalleşmenin, dijital dönüşümün gerekliliğine işaret etmektedir' dedi.

Web of Science, InCites, Journal Citation Reports sunumları için tıklayınız.