İdealonline Veri Tabanı Kullanıcı Eğitimi Düzenlendi.

Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitim İdeal firmasından Burak Savaş Sarıçoban tarafından verildi.

Eğitime Kütüphaneden sorumlu Rektör Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Veysel Haktan Özaçmak ,İdeal Kültür firmasından Sayın Cemal Piri, çok sayıda akademisyen, idari personel ve öğrenci katıldı.

Eğitimde, araştırmacıların Türkiye’de yayımlanmakta olan her türlü akademik içerikli bilgi kaynaklarına hızlı, kolay ve zamandan bağımsız bir şekilde erişebilmelerini ve eriştikleri bilgilerden etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlayacak olan yerli bir veri tabanı olan idealonline anlatıldı.

Açılış konuşmasında konuşan Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Osman Demir; kullanıcılara ve özellikle öğrencilere kütüphaneciler aracılığıyla ulaşacakları bilginin doğru ve güvenilir bilgi olduğunun çok iyi anlatılması gerektiğini söyledi.

Demir; "Artık bilgi güç değil, doğru bilgi güç! Bu da doğrulanmış, doğruluğu kanıtlanmış, çeşitli hakem ve yayın filtrelerinden geçmiş bilgi kaynaklarıyla mümkün. Üniversitelerin, akademilerin ürettiği bilgi türüne, bu yüzden bilimsel bilgi diyoruz. Esasen bilimin de kıymeti buradan, doğrulanmış ve güvenilir olmasından gelmektedir..

Üniversitelerin en temel işlevi bilgi üretmektir. Bu da şüphesiz bilginin depolandığı, işlendiği, kategorilere ayrılıp fişlendiği kitaplar, dergiler, tezler, makaleler, arşivler, veri tabanları yani kütüphaneler sayesinde mümkün olabilir. Nasıl ki dijital çağda yazma, okuma, kaydetme ve bilgiye ulaşma ve bilgiyi yeniden üretme ve bilgiyi yayma kaynaklarımız ve yöntemlerimiz büyük bir hızla değişiyorsa tüm bunların üniversitelerde işlendiği yer olan kütüphaneler de bu değişime ayak uydurmamalı, bu değişime öncülük etmelidir! Nitekim Cumhurbaşkanlığı Sistemiyle birlikte devletin en yüksek yönetim organizasyonu olan Cumhurbaşkanlığı bünyesinde “Dijital Dönüşüm Ofisi’nin kurulması da artık bu dijitalleşmenin, dijital dönüşümün gerekliliğine işaret etmektedir' dedi.

Demir son olarak; ‘Ülkemizde veri tabanı olarak yerli firmaların önemine vurgu yaparak, idealonline gibi yerli firmaların çok az olduğunu ve bu firmaların yabancı firmalarla yarışabilmesi için desteklenmesi gerektiğini ve bu firmaların da kendilerini her geçen gün geliştirmesi, gelişen teknolojilerle akademik camiada ses getirecek faaliyetlere imza atması gerektiğini ifade etti.